Nieuw in het octrooirecht
Het begrip nieuwheid in het octrooirecht geldt absoluut en wereldwijd. Wanneer iets ergens op de wereld bekend is, dan kan niemand er meer octrooi op krijgen. Een uitvinding mag dus geen deel uitmaken van de reeds bestaande en zogenoemde stand van de techniek. Artikel 4 ROW 1995 definieert het begrip nieuwheid negatief: een uitvinding is alleen dan niet nieuw indien het gevondene op het tijdstip van de octrooiaanvrage – of op een voorrangsdatum – door een beschrijving of op een andere wijze reeds van voldoende openbare bekendheid kan zijn om door een deskundige vervaardigd of toegepast te worden.
Van openbare bekendheid
De mogelijkheid van openbare bekendheid ontstaat:
- door mondelinge of schriftelijke beschrijving van de uitvinding; op congressen, openbare vergaderingen of over de radio; in geschreven stukken, welke voor het publiek verkrijgbaar zijn, zoals door de uitvinder zelf geschreven artikelen en referaten. Ook hetgeen in het buitenland bekend is geldt als bezwarend voor nieuwheid;
- door voorafgaand gebruik of demonstratie in het openbaar van de uitvinding, zelfs als dit door de uitvinder zelf gebeurt, mits een deskundige van deze toepassing op de hoogte heeft kunnen komen;
- door in de handel te zijn gebracht of afgeleverd, dan wel door advertenties;
- door ter inzage geven van tekeningen of plannen aan deskundigen, zonder dat deze tot geheimhouding verplicht worden.
Neem nou… Donald Duck
In 1963 vraagt een Deense uitvinder octrooi aan op een werkwijze voor het lichten van schepen. Die werkwijze bestaat er uit dat er door een slang objecten die lichter zijn dan water in een gezonken schip worden gepompt. Als je dat lang genoeg doet, en er voldoende materiaal dat lichter is dan water in het gezonken schip zit, dat komt dat schip vanzelf naar de oppervlakte.
Fijn plan, maar .....
In 1948 is deze oplossing al beschreven in een stripverhaal van Donald Duck! Dan is zo’n uitvinding dus niet meer nieuw en kun je er geen octrooi meer op krijgen. Het octrooi van de Deense uitvinder werd om deze reden dan ook niet verleend!
Lees hier het verhaal over Donald Duck als stand van de techniek.