In de modellenrechtpraktijk
Tekeningen- en modellenrecht speelt in het dagelijks leven een belangrijke rol voor mensen die hun geld verdienen met vormgeving, zoals designers (Jan de Bouvrie). Net als bij andere IE-rechten wordt er in de praktijk afspraken gemaakt over het recht van de een en het gebruik van het recht door een ander. Deze afspraken worden licenties genoemd of in een verder gaande vorm overeenkomsten van overdracht (zie Inleiding).
Soorten modellen
Vanwege de ruime omschrijving van de term ‘model’ in de wet, kent het register een veelvoud aan modellen, voor verschillende soorten producten. Van horloges tot tassen, van bladblazers tot boten. Een bijzondere categorie vormt het bewegende model. Hoewel het register niet geschikt is voor het weergeven van bewegingen, wordt geprobeerd op deze manier toch bescherming te verkrijgen voor bewegende modellen.
Zo heeft Microsoft als model geregistreerd een bewegende lijn over een computerscherm, zichtbaar tijdens het laden van software. De beschermingsomvang van een dergelijk model voor wat betreft de beweging is overigens twijfelachtig.
Neem nou ... een tablet, of een tuinslang ..
Het modelrecht wint de laatste jaren aan belang. Denk bijvoorbeeld aan Apple en Samsung. Inzet van de geruchtmakende conflicten tussen beide elektronicabedrijven was onder meer het modelrecht van Apple’s iPad.
Maar ook de houder van het modelrecht van de minstens zo spannende tuinslang ‘Xhose’, die zichzelf uit- en inrolt, heeft zeer recent een zaak aangespannen tegen een vermeende inbreukmaker. In deze zaak tussen twee bekende homeshopping-bedrijven, oordeelde de rechter dat er sprake was van inbreuk op het modelrecht, waarna een verbod voor de gehele Europese Unie, opgave van professionele afnemers, een recall en een rectificatie op de website van de inbreukmaker werd bevolen.
Het belang van een modelrecht lijkt daarmee onderstreept.
Meer informatie
Voor het tekeningen- & modellenrecht is er niet echt een handboek. Maar Tobias Cohen Jehoram en Toon Huydecoper schrijven erover in: Industriële eigendom Deel 3: Vormen, namen en reclame. Op internet is er meer o.m. informatie te vinden op BBIE, OHIM,WIPO.