IE-woordenboek » Modellenrecht

Het modellenrecht is het IE-recht waarmee je een tekening of een model beschermd. Een tekening of model is het nieuwe uiterlijk van een gebruiksvoorwerp. Het tekeningenrecht beschermt het 2-dimensionale patroon of de tekening van bijvoorbeeld een kledingstof, behang of een tegel. Het modellenrecht beschermt de vormgeving van bijvoorbeeld een wekker, speelgoed of stoel (3-dimensionale voorwerpen).

Voorwerpen die nodig zijn om een technisch effect te krijgen, vallen niet onder het tekeningenrecht of modellenrecht. Dan gaat het al snel om een uitvinding. Hierop kan de uitvinder octrooi aanvragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de spiraalvorm van een kurkentrekker. Deze vorm kan niet worden beschermd. De vorm is namelijk nodig om de kurk uit de fles te trekken.

De bescherming van tekeningen en modellen is minder bekend dan het auteurs- of octrooirecht. Maar voor de creatieve industrie is het belangrijk. Deze rechten zijn namelijk een belangrijk wapen tegen namaak en imitatie.

Voor Nederland, Belgiƫ en Luxemburg is het Tekeningen- of modellenrecht uniform geregeld in een Benelux verdrag, het BVIE. Er bestaan verschillende regiems voor het modellenrecht: